Siisonin oma VeriRyhmä

Me ollaan Riitan kanssa käyty ahkerasti luovuttamassa verta yhdessä jo monta vuotta. Mulla on nyt takana 19 luovutuskertaa ja Riitalla 21. Vitsit, vähän harmittaa kun se on päässyt mun ohi. 😉 Tänään me taas oltiin tuttuun tapaan Nokian Kerholassa verenluovutuksessa ja Veripalvelun henkilökunta kysyi kuulutaanko me johonkin VeriRyhmään? Me oltiin ihan että mikä ihmeen VeriRyhmä? Ja ei kuuluttu vielä silloin, mutta nyt kuulutaan.

Kun saatiin terveydentilakyselyt täytettyä niin tutustuttiin pöydällä olleisiin VeriRyhmä-esitteisiin ja päätettiin perustaa oma VeriRyhmä! Mietittiin siinä hetki ennen luovutusta ensin omia luovuttaja-kavereita, joita pyydetään mukaan ryhmään. Sitten alettiin miettiin että koska me ollaan vähän yhteisöllisiä niin me pyydetään kaikki mukaan meidän VeriRyhmään! Luovutuksen jälkeen, kahvittelun lomassa, väsäsin äkkiä netin kautta meille oman VeriRyhmän joka on tietenkin nimeltään Siison.

PS. Nokian SPR:n porukka oli taas hoitanut mahtavasti kahvit, sämpylät ja muut herkut tarjolle. Satu kumppaneineen tekee mahtavaa duunia myöskin Pirkkalaistorin laidalla.

Siison-VeriRyhmä, eli mä ja Riitta, oltiin tällä kertaa eri puolilla Kerholan salia. Usein verenluovutus onnistuu vierekkäisiltä penkeiltä niin voi höpötellä samalla.

Mikä ihme on VeriRyhmä?

VeriRyhmä on sellainen leikkimielinen kisailu, jonka avulla voi kannustaa läheisiään tulemaan mukaan luovutustalkoisiin. VeriRyhmään kuuluvat luovuttajat kerryttävät luovutuskertoja omalle VeriRyhmälleen. VeriRyhmään kuuluminen ei oo sen vaikeampaa kun luovutuspaikalla vastaa kysymykseen ”Kuulutko johonkin VeriRyhmään?”-kysymykseen oman VeriRyhmänsä nimen, eli suosittelen sanomaan siinä kohtaa Siison. 😉

Vuosittain kunkin VeriRyhmän luovutuskerrat lasketaan yhteen ja vähintään 10 verenluovutuksesta VeriRyhmä saa Veripalvelun kunniakirjan ja nimen palkittujen VeriRyhmien listalle. Vähintään 20 luovutuksesta saa hopeisen, 30 luovutuksesta kultaisen ja 50 luovutuksesta platinaisen kunniakirjan. Välillä VeriRyhmille on myös muita kisoja ja arpajaisia, mutta tärkeintä tässä touhussa on auttaminen. <3

Miksi luovuttaa verta?

Verenluovutukseen on monia eri syitä ja itsellä painaa suurimpana vaakakupissa ihmishenkien pelastaminen. Uskon että sullakin on joku tuttu joka on joskus tarvinnut tai tarvitsee just nyt verta. Verivalmisteita tarvitaan esimerkiksi leikkauspotilaiden, onnettomuusuhrien, syöpää sairastavien ja keskoslasten hoitoon.

Tietenkin tämä on myös eräänlaista kierrätystä, kun antaa pois sellaista mitä ei itse tarvi. 😉 Verenluovutuksesta on myös paljon erilaisia terveyshyötyjä joita on listattu mm. tässä maikkarin jutussa.

Joka arkipäivä tarvitaan vähintään 800 verenluovuttajaa Suomen sairaaloiden tarpeisiin. Suomessa on tähän saakka riittänyt verenluovuttajia hyvin, mutta uusia verenluovuttajia tarvitaan kuitenkin jatkuvasti, koska osa luovuttajista joutuu lopettamaan verenluovutuksen iän tai sairauden takia.

Liity siis mukaan meidän Siison-VeriRyhmään ja kun käyt luovuttamassa verta niin muista mainita kuuluvasi meihin! Ois myös kiva jos laittaisit someen luovuttamisestasi niin joku muukin muistaisi mennä! Jos tägäät meidät julkaisuun niin huomataan se kans ja laitetaan jakoon.

Terkuin: Luovuttaja, Päivi

Lähteet: veripalvelu.fi

Reppukeräys Nokia 2.7.-2.8.2019

Reppu kuuluu kaikille.

Muualla suomessa mm. Hope on järjestänyt vastaavanlaisia keräyksiä, mutta koska Nokialla ei tällaista tiettävästi vielä ole niin päätettiin napata koppi asiasta, kun asiakkaamme vinkkasi asiasta. Ja näin sai alkunsa Reppukeräys Nokia.

Mietittiin pitkään että pitääkö repun olla uusi, sillä muissa silmiimme kantautuneissa keräyksissä näin on täytynyt olla. Kyseltiin asiaa myös meidän somekanavissa sekä yhteistyökumppaneilta, ja tuntui siltä että mielipiteet jakautuivat aika lailla tasan. Koska meidän mielestä kaikkea ei todellakaan tarvitse hankkia aina uutena, päätimme osaltamme muuttaa maailmaa siten että meidän keräykseen käyvät myös uudenveroiset, käytetyt koululaisvarusteet.

Erinomainen kannanotto käytettyjen tuotteiden mielikuvien muuttamiseen on tämä Aiju Salmisen sarjakuvakolumni, joka kannattaa lukaista ajatuksella. 🙂 Käytetyt tuotteet ovat useimmiten hyviä ostoksia juuri sen takia, että heikkolaatuiset tuotteet eivät edes päädy myyntiin käytettynä, koska ovat pilalla jo parin käyttökerran jälkeen. Aijua lainatakseni, ”testatut” tuotteet ovat edelliselle omistajalleen tarpeettomia, mutta koska ne ovat jo kertaalleen ostettuja niin tuotteet eivät ole enää ”uusia”. Kirppiksillä valitettavasti on joskus myynnissä myös tuotteita, joiden oikea paikka olisi tekstiilikeräys tai muu jätekeräysastia. Haluammekin olla mukana muiden suomen parhaiden kirppisten kanssa näyttämässä, että ”testatut” tuotteet voivat olla erittäin hyväkuntoisia ja niiden ostaminen ja käyttäminen tulisi olla itsestäänselvyys.

Takaisin asiaan – Reppukeräys Nokia

Hups, ajatus lipsahti vähän harhailemaan. Palataanpas asiaan, eli reppuun. Haluttiin siis käytetyt tuotteet mukaan keräykseen, sillä meilläkin käy päivittäin satoja asiakkaita jotka ostavat hyväkuntoisia, käytettyjä tuotteita hymyssä suin, joten olisi harmi jos ne eivät kävisi myös keräykseen. Huomioithan kuitenkin että käytettyjen tuotteiden tulee olla siistejä ja hyväkuntoisia. Eli vetskareiden tulee toimia, tekstiileissä ei saa olla ikäviä tuoksuja (home, kellari, tupakka) ja yleisolemuksen tulee olla siisti ja tahraton.

Käytettyjen tuotteiden lisäksi otamme siis iloiten vastaan myös uusia tuotteita, eli mikäli omista kaapeista ei löydy lahjoitettavaa, niin toivoisimme että kannatatte lahjoitushankinnoissanne nokialaisia kauppoja. Reppuja varmasti löytyy esimerkiksi NT-boxista, Citymarketilta, Prismasta sekä Hurrikaanista. Ja netin kautta pystyy hankkimaan nokialaisen Papu Designin reppuja! Vinkkailkaa ihmeessä kommenteissa muita paikallisia ostopaikkoja sekä valmistajia!

NT-Boxin Reppukeräys Nokia-tarjoukset

NT-Boxin kanssa solmitun yhteistyön ansiosta voit käydä vain maksamassa heille repun ja/tai penaalin ja he toimittavat reput sekä penaalit suoraan meille. Tarjousreppu 19,90 € ja tarjouspenaali 4,90€. Tämän lisäksi arvokkaammista repuista ja penaaleista saa -20% alennuksen.
* Nämä tarjoukset ovat voimassa vain kun NT-Box toimittaa heiltä ostetut tuotteet suoraan meille reppukeräykseen.

NT-Boxin Nokian myymälä Alinenkadulla.

NT-Boxin löydät Nokialta osoitteesta Alinenkatu 35, jolle käännyttään Prismalle vievältä Yrittäjäkadulta. NT-Box on avoinna arkisin 9.30-17.30 sekä lauantaisin 10-14.

Reppukeräys Nokia – Mitä, missä, milloin?

Haluamme, että tänä syksynä kouluvuotensa aloittaa jokainen nokialainen lapsi/nuori iloisena kunnon varusteissa. Kerättäviä koululaisten tarvitsemia varusteita ovat reput, penaalit sekä penaaliin kuuluvat välineet, kuten kynät, kumit ja viivoittimet. 

Keräyspisteenä toimii Kirppis Siison (Pirkkalaistori 6) ja kerättyjen tuotteiden päätymisestä oikeisiin perheisiin vastaa Nokian seurakunnan diakonia. Jo tässä kohtaa haluamme välittää suuret kiitokset Nokian seurakunnan diakonialle, jonka kanssa on aina yhtä joustavaa ja antoisaa tehdä yhteistyötä!

Siisonille voit tuoda itsellesi tarpeettomat uudet tai uudenveroiset, käytetyt reput ja penaalit sekä kynät, kumit ja viivottimet. 

Keräysaika 2.7.-2.8.2019.

Mikäli tiedät lapsen joka tarvitsisi repun/penaalin niin olethan yhteydessä  diakoniatyöntekijä Aino Kivelään p. 040-5415076.

Olisi ihanaa jos jakaisit tietoa keräyksestä mahdollisimman monelle. Somessa kannattaa käyttää tunnistetta #reppukeräysnokia.

PS. Lisää turinaa keräyksestämme löytyy myös Nokian Uutisista.

Reppukeräys Nokia pähkinänkuoressa

 • LAHJOITTAJILLE:
  • keräysaika 2.7.-2.8.2019
  • keräyspaikka Kirppis Siison, Pirkkalaistori 6, Nokia (av. ark. 10-18, la 11-15)
  • keräykseen voit tuoda sekä uusia, että käytettyjä (uudenveroisia) tuotteita
  • kerättävät tuotteet: koulureput ja -laukut, penaalit, kynät, kumit, viivottimet
 • LAHJOITUKSEN SAAJILLE:
  • ole yhteydessä Nokian seurakunnan diakoniatyöntekijään Aino Kivelään puh. 040 541 5079
  • Diakoniassa ei kysytä kirkon jäsenyyttä, vaan avun tarvetta.

Tekstiilipesuri testissä

Meille tuli vuokrattavaksi Kärcherin tekstiilipesuri Pirkanmaan Pesukarhujen pesulayhteistyön kautta!
Tekstiilipesurin vuokra 30€/vrk tai 60€/viikonloppu, joka sisältää kaksi pesuainetablettia/vrk.

Innokas tekstiilipesurinvuokraaja kirjoitti ensikokemuksestaan testiraportin. Kiitokset kuvista sekä mahtavasta tekstistä! <3

Testiraportti

Pääasiallisena pesukohteena oli henkilöauton takapenkki, jossa kouluikäiset lapset ovat syöneet ja kaivaneet lähes kaikkea. Penkeiltä ei todennäköisesti puuttunut kuin purukumi. Toisella lapsella on kiva tapa oikaista jalat kenkineen etupenkin selkänojaa vasten ja siltä se sitten näyttääkin.

Auton penkkien pesu tekstiilipesurilla

Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa:

Auton takapenkki ennen pesua.

Penkin kangas on itseasiassa musta mutta kiitos kameran valotuksen, kuvasta näkyy näin huomattavasti paremmin kaikki penkissä oleva lika kuin miltä luonnossa edes näyttää. Kimppuun siis….

Pesurin toisessa päässä olevaan säiliöön kaaadetaan max 50-asteista lämmintä vettä sekä pesuainetabletti, joka kuplien liukenee nopeasti veteen. Vesi johdetaan imuletkun kyljessä olevaan ohutta letkua pitkin suuttimeen, josta se suihkuaa pestävään kohteeseen. Kohteessa käytyään, vesi imetään saman tien imuletkua pitkin imurissa olevaan ämpäriin.

Aluksi suihkuttelen pesuainetta pahimmille tahroille ja siirryn pesemään penkkiä toisesta päästä. Yhdellä vedolla tulee jo silmin nähden puhdasta! Likaisemmat kohdat pesen varmuuden vuoksi useampaan kertaan – märästä penkistä ei välttämättä heti näe lopputulosta. Siirryn takaisin likaiseen päähän ja pesen suuttimella korostetun hitaasti. Kahvasta saa säädettyä käytetyn pesuveden määrää ja tässä kohtaa suihkutan niin paljon kuin pesuvettä vain tulee. ”Ylimääräisen” pesuveden saa kätevästi imettyä pois ja koska suutin on läpinäkyvä, näen myös, milloin vettä ei enää tule imuun vaan penkki on mahdollisimman kuiva. Suuttimesta näkee siis myös penkistä lähtevän likaisen veden, joten ei tarvitse arvailla, puhdistuuko penkki vai ei.

Likavesi kertyy kätevään ämpäriin, josta se on helppo kaataa viemäriin.

Penkin ”imurointi” on varsin nopeaa ja helppoa siellä, missä pinnat ovat tasaiset. Ei se vaikeaa ole penkin pyöreämmissä muodoissakaan mutta vaatii hieman harjoittelua, että suuttimen oppii kääntämään sopivaan kulmaan ja painamaan muotojen mukaan. Pesuvettä roiskuu jonkin verran auton lattiallekin mutta suurimmat saa kyllä imuroitua helposti pois. Pesen myös etupenkit ja niitä pestessä huomaa, että koko auto olisi hetkessä pesty, jos takapenkki ei olisi niin likainen.

Penkit jäävät sen verran kosteiksi, että ainakaan pariin tuntiin niille ei kannata istua. Onneksi on lämmin kesäpäivä, joten avaan kaikki ovet ja jätän penkit kuivumaan. Lopputulos on todella hieno – penkkeihin ei jäänyt yhtään tahraa!

Auton takapenkki pesun jälkeen.

Mattojen pesu tekstiilipesurilla

Tästä innostuneena mietin, mitä kaikkea muuta pesurilla voisi pestä. Terassilta löydän mattoja, joista osa on menossa ja osa tulossa pesusta. Valkoiseen mattoon tuli pesun jälkeen tahra ja kokeilen, saisinko helposti pestyä vain osan matosta ilman että siihen jää rajaa tai raitaa uudesta pesusta. Kas näin:

Matto ennen pesua.
Matto pesun jälkeen.

Matto on ohut puuvillamatto ja se kastuu läpi mutta ei jää läpimäräksi. Puhdasta jälkeä ja mitään rajaa toisesta pesusta ei mattoon jää.

Parissa pesua odottavassa isossa matossa on tahra ja vaikka en tällä kertaa ehdi pestä kokonaista mattoa, päätän kokeilla, miten pelkät tahrat lähtevät pesurilla pois. Mietin, mahtaako tekstiilipesuri onnistua mattojen parin sentin pituisen, ohuen ja todella tiheä nukan kanssa. Isompi tahra on colaa ja pienempi kullanväristä slimea. Vedän pesurilla tahrojen päältä monesta suunnasta ja puhdasta tulee:

Colamatto ennen pesua.
Colamatto pesun jälkeen.
Slimematto ennen pesua.
Slimematto pesun jälkeen.

Matoissa on paksu pohja, joka ei kastu tahrojen kohdalta läpi asti. Tämä vaikuttaa lupaavalta sillä yleensä pohjat kärsivät ja menevät laineille vesipesussa kotona tai matonpesupaikalla.

Vaunujen kuomujen pesu tekstiilipesurilla

Pesuvettä on vielä vähän jäljellä ja terassilla silmiini osuu ulkoleikkien nukenvaunut. Kuomuja ei saa irrotettua pesua varten ja niissä on paitsi leikkien jälkiä myös kerros siitepölyä tältä keväältä. Ja puhdasta tulee näistäkin! (Home ei kyllä tässäkään pesussa lähde mutta enpä sitä odottanutkaan.)

Kuomu ennen pesua.
Kuomu pesun jälkeen.
Kuomu ennen pesua.
Kuomu pesun jälkeen.

Loppuyhteenveto

Tekstiilipesurin vuorokausivuokraan kuuluu kaksi pesuainetablettia, 1 per säiliöllinen vettä. Tällä määrällä pesee aikalailla sen verran kuin yhdessä illassa jaksaakin pestä.

Mihin käyttäisin pesuria: no autonpenkkeihin! Sohvaan, jossa ei ole irrotettavia päällisiä. Ainakin pieniin, ohuehkoihin mattoihin. Isossa matossa jäi vielä vähän mietityttämään sen pesun mielekkyys kapeahkolla suuttimella sekä pesuveden (pesuaineen) kulutus. Toisaalta, jos pesu kotona ei muuten onnistu eikä mattoa halua viedä pesulaan, uskon pesurin olevan joka tapauksessa hyvä vaihtoehto. Lisäpesutabletit maksavat 1,50€/kpl.

Hyvää lopputuloksen lisäksi: pesuaine on lähes tuoksuton!

Ensi kerralla pesen: vähän isommat terassituolien pehmusteet, jotka eivät mahdu pesukoneeseen.

Video käyttöönotosta

Siisonin väki inspiroitui näistä kuvista ja teksteistä niin paljon että kuvailimme itsekin vähän videoita pesurin käytöstä. Tästä linkistä löydät ensimmäisen videon siitä miten tekstiilipesuri otetaan käyttöön pesun alkaessa. Ota samalla meidän YouTube-kanava seurantaan! Päivitellään sinne vielä lisää pesurinkäyttövideoita ja lisäksi tietty kaikenlaista Siisonin arjesta. 🙂

Ja loppuun vielä muistutuksena hinnat joilla tekstiilipesuri pääsee luoksesi vierailulle:
30€/vrk tai 60€/viikonloppu, sisältää kaksi pesuainetablettia/vrk.

Siison kesätyöpaikkana

Työn touhussa, suklaahyllyä järjestelemässä.

Moikka! Täällä Iida, Siisonin kesätyöntekijä.

Mä oon ollut Siisonissa kesätöissä jo kaksi viikkoa. Apua, miten aika on mennytkin näin nopeesti. Tuntuu että vastahan mä aloitin ja nyt jo täytyy lopettaa. Tää on ollut unelma kesätyöpaikka. Siisonissa oon saanut tehdä vaikka mitä, joten aika ei oo käynyt ainakaan tylsäksi ja oon oppinut hurjasti kaikkea uutta.

Mun suosikki juttu on ollut asiakkaiden kohtaaminen. Siison on kirppis-kahvila, jossa huomaa, että asiakkailla ei tunnu olevan kiirettä, ja heidän kanssa juttu luistaa. Asiakaspalvelu on aivan mun lempi juttu. Yhtenä päivänä juttelin erään miehen kanssa kirjoista tovin ja pääsin kantamaan erään herttaisen rouvan tavarat kotiin.

Muita kivoja puuhia on tavaroiden järjestely, kahvin keittäminen ja tiskaaminen. (Tässä ehkä hassuinta on se, että ennen kuin tulin tänne, en osannut keittää kahvia kotona, eikä tiskien laitto innostanut, mutta nyt se on ihan parasta.) Haastavinta on ehkä ollut lasten vaatteiden järjestely, sillä vaatteet ovat niin suloisia, että jos niitä kauan järjestelee niin mulle iskee tajuton vauvakuume ja haluaisin ostaa ne kaikki.

Täällä hienoa on Siisonin ekologisuus ja arvomaailma. Kestävä kehitys on mulle asia, joka on lähellä sydäntä. Ja sen takia onkin niin hienoa, että olen päässyt työpaikkaan, jossa arvomaailmat kohtaavat.

Tästä kesätyöstä on tehnyt mulle näin viihtyisän mukava henkilökunta. Kaikki ovat olleet todella mukavia ja aina auttamassa. Tuntuu että oon päässyt hyvin osaksi tätä työyhteisöä jo näin lyhyessä ajassa.

Vielä loppuun mun top 3 Suosikit:

 1. Poikain Parhaat Aito Vihreä Jäätee, Mielettömän hyvää, varsinkin kuumana kesäpäivänä.
 2. Yrjölän marjatilan hasselpähkinägelato, aivan taivaallista, sulattaa jätskihirmunkin sydämen.
 3. Nokia-suklaa, vadelma-lakritsi-maitosuklaata kauniissa Nokia-pakkauksessa.

Ihanaa ja Aurinkoista kesää! 🙂 Iida

Kässäkahvila

Pääsiäiskanan ensimmäinen versio.

Lankaruudussa Nokian Välikadulla on ollut jo pitkään kässäkahvila, mutta Lankaruudun myymälän loppumisen myötä kässäkahvilakin meinasi loppua. Juteltiin alkuvuodesta Lankaruudun omistajan Eija-Liisan kanssa ja päätettiin kokeilla kässäkahvilaa tässä meidän kahvilassa ja oli kyllä hyvä idea! Meillehän saa tulla notkumaan kahvioon kutimien tai kirjan kanssa ihan koska vaan, mutta tällaiset yhteisölliset, pienet tapahtumat ovat mukavia! Kässäkahvila on pidetty nyt kahdesti: helmikuussa ja maaliskuussa.

Kässäkahvila on paikka jossa kokoontuu eri-ikäisiä ja -tasoisia ihmisiä.
Helmikuun kässäkahvilassa oli roimasti väkeä. Paljon oli tuttuja neulojia, sekä uusia puikonheiluttajia.

Huhtikuun kässäkahvila

Huhtikuun kässäkahvilassa on aiheena pääsiäiskana!
Voit ottaa omat langat ja koukut mukaan, mutta voit ostaa tarvikkeita myös ohjaajalta. Näiden lisäksi voit ottaa mukaan vähän pumpulia kanan pään sisään ja pienet helmet silmiksi. Voit myös tehdä jotain muuta työtä jos kana ei oo sun juttu ja Eija-Liisalta saa varmasti apua joka pulmaan. 🙂

Pääsiäiskana valmistetaan virkkaamalla. Kuvan kanassa on käytetty kalastajanlankaa, mutta myös muut virkkauslangat soveltuvat kanan valmistukseen. Lopuksi kana on tärkätty vesi-erikeeper-sekoituksella, jotta kana pystyy munimaan useampanakin pääsiäisenä.

Pääsiäiskanan ensimmäinen versio.
Eija-Liisa valmisti jo mallikappaleen pääsiäiskanasta.

Kässäkahvilassa on vapaaehtoinen osallistumismaksu. Mikäli kahvihammasta kolottaa tai tulee pikkunälkä, niin Siisonin kahvio palvelee koko kässäkahvilan ajan. Voit tulla piipahtamaan ihan hetkeksikin tai vaikka vain jutulle! Huhtikuun kässäkahvila pidetään torstaina 4.4. klo 15-18. Lämpimästi tervetuloa, uudet ja vanhat, kokeneet ja kokemattomat kässäilijät ♥ Tässä vielä linkki Facebook-tapahtumaan.

Tulevat kässäkahvilat

Maaliskuussa teemana oli kämmekkäät, helmikuussa kattilahattu sekä patalappu. Mitä sä haluaisit tehdä toukokuussa? Ideoita otetaan vastaan oikein mielellään! Ehdotuksia joita on nyt jo tullut, eli kerro myös jos jokin näistä on myös sun mieleen!

 • villasukan kantapää
 • kirjoneule
 • valeampiaispesä
 • turvalonkero
 • virkattu huivi
Maaliskuussa neulottiin kämmekkäät eli kynsikkäät.
Kattilahattu oli toinen helmikuun käsitöistä.
Helmikuussa tehtiin myös patalappuja.

Muoviton maaliskuu

Maaliskuussa somessa osuu silmiin hieman enemmän muovinvastaista keskustelua, koska on keksitty Muoviton maaliskuu. Ja hyvä että on keksitty. Tärkeä asia, joka olisi hyvä huomioida joka päivä. Luonnossa on valtava määrä roskia, joista suurinosa on muovijätettä. Haluan kehottaa heti aluksi tutustumaan Roska päivässä-liikkeen toimintaan. Meiltä voit hakea maksutta Roska päivässä-liikkeen vapaaehtoisten tekemän miniroskiksen!

Hyvä, paha muovi

Muovilla on kovin paha maine, mutta omasta mielestäni muovi on oikeassa paikassa oiva materiaali. Muovi on kevyt ja kestävä materiaali, ja laadukkaasti valmistettuna toimii vuosikymmeniä. Hyviä esimerkkejä kestävistä ja toimivista muovituotteista ovat esimerkiksi Legot ja Tupperware-astiat.

Muovi on parhaimmillaan kestävissä tuotteissa, kuten Lego-palikoissa.

Myös astioissa ja elintarvikepakkauksissa muovia käytetään paljon särkymättömyytensä ja edullisuutensa vuoksi. Tiesithän, että kertakäyttöiseksi tarkoitetut muoviastiat eivät sovellu uudelleenkäytettäväksi elintarvikekäytössä?

Muovi on kevyt ja kestävä materiaali.

Muoviastioilla kuitenkin on melko kyseenalainen maine sillä niistä pelätään liukenevan juomaan ftalaatteja, bisfenoli A:ta sekä muita haitallisia aineita. Tästä syystä meillä myydään esimerkiksi limsat lasipulloissa, koska sellainenkin vaihtoehto löytyy. Poikain parhaat pakkaa juomansa (limonadit, jääteet, glögit ja simat) lasipulloihin.

Tamperelainen Poikain Parhaat pullottaa juomansa lasipulloihin.

EU puuttuu peliin

EU-parlamentti on hyväksynyt esityksen joka kieltää tietyt kertakäyttöiset muovituotteet. Ja hyvä niin. Kiellettäviä kertakäyttöisiä muovituotteita ovat muoviset vanupuikot, aterimet, lautaset, mehupillit, sekoitustikut ja ilmapallotikut. Näiden tuotteiden myyminen on tarkoitus loppua EU:ssa vuodesta 2021 alkaen. Nämä tuotteet valikoituivat ensimmäisiksi kiellettäviksi, koska näille löytyy jo, ja on helppo kehittää lisää korvaavia vaihtoehtoja muista materiaaleista. Itsellä on ollut etsinnässä kivat metalliset kestopillit! Toivottavasti niitä saa kohta meiltä. Vaihtoehtoja on ihanan paljon ja haluamme rauhassa kartoittaa valmistajista meidän mielestä parhaan.

Muovinkierrätys

Muovinkierrätys on ollut suomessa mahdollista jo muutaman vuoden, ja Nokialta muovinkeräyspisteet löytyy tällä hetkellä Harjuniityn K-marketin, Myllyhaan S-marketin, K-Supermarket Löytiksen, Citymarketin ja Prisman parkkipaikoilta.

Tämän vuoden alusta on myös mahdollista saada omaan kotipihaan muovinkeräyspiste, lue tästä lisää Pirkanmaan jätehuollon sivuilta.

Kierrätykseen kelpaavia muovituotteita ovat mm:

 • Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- valmisruokapakkaukset
 • Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
 • Muovipullot, -kanisterit ja -purkit – mieluiten litistettyinä
 • Muovikassit, -pussit ja -kääreet

Ihan kaikkea muovia ei kuitenkaan pidä laittaa astiaan. Tällaista on esimerkiksi PVC-muovi sekä muovista valmistetut käyttötavarat/tuotteet, kuten pulkat ja puutarhatuolit. Myöskään likaisia muovituotteita ei pidä laittaa kierrätykseen.
”Pakkausten tulee olla tyhjiä, puhtaita ja kuivia. Pakkauksissa ei saa olla ruokajäämiä tai muita ainejäämiä. Valuta pakkaukset myös kuiviksi. Hyvin likaisia tai vaikeasti puhdistettavia pakkauksia ei kannata pestä. Jos puhdistukseen tarvitaan lämmintä vettä tai pesuaineita, voi olla ympäristön kannalta parempi laittaa pakkaus sekajätteeseen. Nyrkkisääntönä voi pitää sellaista puhtautta, joka mahdollistaa pakkausjätteen pidempiaikaisen säilytyksen kotona. ” (Rinki 6/2018).

Muoviton maaliskuu, vai elämä?

Miten välttää turhan muovin käyttöä arjessa helposti?

 • Itse pyrin olemaan ostamatta vesipulloja kaupasta ja kuljetan sen sijaan mukana omaa vesipulloa.
 • Myös oma Ecoffee Cup take away-muki kulkee mukana, jotta ei tarvisi ottaa kahvilasta tai huoltoasemalta kertakäyttöistä mukia. Tiesitkö, että pahvimukit pinnoitetaan muovilla?
 • Ruoan tähteet on hyvä pakata uudelleenkäytettävään kannelliseen astiaan, niin säästyy muovikelmu, folio ja muut kertakäyttöiset pakkausmateriaalit.
 • Pumpulipuikoista löytyy maatuvia vaihtoehtoja.
 • Hedelmät ja vihannekset voi ostaa ilman hedelmäpussia tai pakata ne kestopussiin.
 • Kestokassi mukaan kauppareissuille.
 • Lisää vinkkejä löytyy mm. Muoviton Maaliskuu Facebook-sivulta.

Haluaisin myös kuulla mitkä on sun mielestä parhaita keinoja välttää turhaa muovia?

Bambukuidusta valmistettu Ecoffee Cup-kestokuppi soveltuu erinomaisesti kuumille Take away-juomille.

Tapaa oikea ompelija 15.3… siitä se ajatus sitten lähti!

Jääkarhumaan Maikku ehdotti, että voisi tulla joku päivä Siisonille ompelemaan. Meillä ei oo kummallakaan tapana jäädä turhia miettimään, vaan aletaan vaan heti toimimaan. 😉 Mielestäni Maikun ehdottama nimi ”Tapaa oikea ompelija”, oli niin hauska että halusin heti luoda sen nimisen tapahtuman. Tosin ensimmäinen asiakas kenelle kerroin tapahtumasta, oli melko kauhuissaan kun kuuli ”tapa oikea ompelija”. Lupaan, että tällaisesta ei kuitenkaan ole kyse, vaan ompelija pääsee vahingoittumattomana kotiin. Voit tuoda korjausompelutöitä tai kysyä tilaustöitä ja ompeluvinkkejä ompelijalta.

Maikku työn touhussa Jääkarhumaan työhuoneella, Hämeenkyrössä, Hierun verstaalla.

Nokia-kangas tulee takaisin myyntiin

Samana päivänä Nokian kaupungilta tuli ilmoitus että kangaspainon kanssa on nyt tehty sopimus ja Nokia-kangasta voi tilata. Nokia-kankaan kuosin on suunnitellut nokialaisen Sokru Oy:n graafikko Outi Virtanen. Mahtava suomalainen kangaspaino, Printscorpio, yllätti taas joustavuudellaan ja tinki reilun viikon normaalista toimitusajastaan, eli saamme Nokia-kankaan myyntiin 15.3.! Tilaukseen laitettiin puuvillakangasta mustavalkoisena ja värillisenä, sekä värillisiä puolipellavaa ja trikoota. Näitä kaikkia on siis saatavilla 15.3. alkaen klo 10. Pahaa jo pelkään että kankaat loppuvat perjantaina kesken, mutta sitten vaan tilataan lisää, jos näin käy.

Nokia-kangasta on saatavilla 149g puuvillana, värillisenä ja mustavalkoisena.

Nokia-tuotteet tarjouksessa 15.3.

Maikun kanssa muuten sovittiin, että koko päivän ajan hänen Nokia-kankaasta valmistamansa tuotteet ovat -20% alennuksessa!

Jääkarhumaa on valmistanut Nokia-kankaasta mm. pipoja, boksereita, tyynyliinoja, patalappuja ja essuja.

Pesukarhujen vastaanottopisteeksi

Pari päivää sitten varmistui myös yksi uusi ja mielenkiintoinen yhteistyökuvio! Pirkanmaan Pesukarhut Oy on toiminut Tampereella vuodesta 2004  ja he tekevät kemiallista pesua, mattopesua, vesipesua ja hienopesua. Pesukarhuilla oli etsinnässä vastaanottopiste Nokialla, ja iloksemme he lähestyivät meitä asian tiimoilta. Aloitamme heidän vastaanottopisteenä 15.3.

Pesukarhut pesee matot, työvaatteet ja puvut sekä ravintola- ja kodintekstiilit.

Koska kyseinen päivä on myös Kansainvälinen Kuuma koira-päivä, niin Pesukarhut tarjoavat nokialaisille 50 Kuumaa koiraa! Kun Siisonin ovet avautuvat 15.3. klo 10, niin voit tulla noutamaan oman Kuumis-kuponkisi kassalta, kuponkeja annetaan 1/hlö. Kupongilla saa yhden Kuuman koiran naapurista, eli Torin grilliltä 15.3.

Pesukarhut lahjoittavat 50 kuumaa koiraa yhteistyön aloittamisen kunniaksi.

Eli nähdäänhän 15.3.?

 

 

 

 

Haikkukäristys a´la Siison

Kaiken ruoanlaiton ydin on mun mielestä laadukkaat, maukkaat ja ravintoarvoiltaan hyvät raaka-aineet. Useimmiten ostoskoriin tulee valittua kotimaisia tuotteita ja etenkin lähiruokaa, koska pidän ajatuksesta että voin mennä vierailulle paikkoihin joissa syömääni ruokaa kasvatetaan ja voin itse jututtaa ruoantuottajia. Suomalaisten pientilojen lihat yllättävät useimmiten myös maullaan ja mureudellaan. Vähän oon ehkä jäävi sanomaan, mutta meillä myynnissä olevat Pinsiöläiset Honkaniemen tilan ylämaankarjan lihat ovat  mureimpia lihoja mitä vastaan on tullut. Tälläkin kertaa mun keittiössä luotettiin Honkaniemen lihaan. Siisonin pakastealtaasta löytyy ainakin tällä hetkellä valmiiksi veisteltyä käristelihaa ylämaankarjan paistista n.500g ja n.1kg pakkauksissa 25€/kg. Ylämaankarjaa kutsutaan myös englanninkielisellä nimellään Highland Cattle ja tuttavallisempi suomennos on haikku. Kirjoittelen loppuun vielä ylämaankarjan ravintoarvoista, mutta mennään ensin suoraan asiaan eli reseptiin.

Ainesosat:

 • 1kg haikun paistikäristettä
 • Sipuli
 • Puoli purkkia hillosipuleita
 • 1 purkki kokonaisia säilykeherkkusieniä
 • 2,5 tl suolaa
 • 10 mustapippuria
 • 2 laakerinlehteä
 • Pullollinen olutta
 • Vettä

Valmistus:

Ota paistikäristeet sulamaan hyvissä ajoin. Sulamista voit nopeuttaa laittamalla lihapakkauksen kylmään veteen. Pilko sipulit (tai jos laiskottaa, niin osta pakastealtaasta valmiiksi pilkottuja). Ruskista paistikäristeet muutamassa erässä paistinpannulla ja kuullota sipulit.
Laita kaikki ainekset isoon uunipataan ja lisää vettä sen verran että lihat peittyy. Kansi päälle ja pata uuniin 170 asteeseen pariksi tunniksi.

Oiva kaveri käristykselle on pottumuusi. Virtasen Teuvon luomuperunasta tuli tälläkin kertaa maukasta muusia. Challengerit kypsäksi, sitten vähän voita, kermaa, suolaa ja muskottipähkinää joukkoon ja vatkain surisemaan.

Ravintosisältö:

Ylämaankarja on erinomaista pihvilihaa. Luonnollisesta ravinnosta johtuen sen liha on maukasta, lyhytsyistä, vähärasvaista ja väriltään tummanpunaista.

Ylämaankarjan pihvilihan vahva maku ns. riistan maku, syntyy ruokinnan perustumisesta laiduntamiseen ja korsirehuun, sekä pitkästä kasvatusajasta. Ylämaankarjan naudan kasvatuksessa koko ketju, laitumelta lautaselle, keskittyy parhaan mahdollisen laadun ja maun aikaansaamiseen. Eläimen vapaa liikkuminen ja luontainen aktiivisuus  muokkaavat sen omaa rasvakudosta pehmeäksi, parantaen highland cattle – ylämaankarjan naudanlihan makua ja mureutta.

Scottish Agricultural College (yliopistotasoinen maatalousoppilaitos) on tutkinut asiaa ja todennut, että highland cattle naudanlihassa on vähemmän rasvaa ja kolesterolia ja enemmän rautaa ja proteiineja kuin naudanlihassa keskimäärin.

Lähde: www.highlandcattle.fi/lihan-suoramyynti/lihan-ominaisuudet

Riksun lihapata

Talvella on ihan parasta herkutella lämpöisellä lihapadalla. Ja on se helppoa tehdäkin. Tässä meidän Riitan, eli tuttavallisemmin Riksun, vakkariohje. 1 kg perunaa puolikas lanttu 2-3 sipulia 4-5 porkkanaa puolikas palsternakka 1,3 l vettä 2  lihaliemikuutiota 800 g naudan paistia 3 laakerinlehteä 10 maustepippuria Kuori ja pilko juurekset sekä kuutioi liha. Laita kaikki ainekset pataan ja anna muhia 175 asteisessa uunissa 2,5h, nosta lämpötilaa 200 asteeseen ja kypsennä vielä tunnin verran.
Hyvistä aineksista tulee hyvää ruokaa.
Herkullinen lihapata muhimassa uunissa, kohta pääsee herkuttelemaan.

Green Friday

Perjantaina 23.11.2018 vietetään Suomessakin Black Fridaytä sekä Älä osta mitään-päivää. Black Friday avaa joulumyyntisesongin ja on myynnillisesti merkittävä päivä ympäri maailmaa, jolloin verkkokaupat ja myös monet myymälät täyttyvät tarjouksista. Älä osta mitään- päivän tarkoituksena taas on saada ihmiset ajattelemaan omaa ostokäyttäytymistään ja  pyrkimään kohti ekologista tavaroiden ja palveluiden käyttöä.

Me Siisonilaiset emme tykkää muutoinkaan äärimmäisestä ajattelusta, vaan yritämme luoda kompromissin keinoin järkeviä ja useimmille sopivia asioita. Sen vuoksi haluamme yhdistää nämä kaksi päivää. Huimat tarjoukset, shoppailunilo ja ekologinen kuluttaminen = Green Friday. Julkistamme Green Friday-tarjouksemme torstaina 22.11.2018 klo 18 jälkeen.

Toivomme, että ihmiset ajattelisivat paljon enemmän omien ostostensa vaikutuksia ympäristölle. Nettikauppojen pakettiralli kuormittaa todella paljon edestakaisten kuljetusten takia. Ja onhan myös kuulunut ikäviä huhuja siitä, että palautetut tuotteet hävitettäisiin, koska niiden käsittely on liian työlästä. Jokaista maailmaan tehtyä tuotetta tulisi meidän mielestä käyttää mahdollisimman pitkään. Kun tuote on palvellut käyttäjäänsä riittävästi, se on hyvä laittaa kiertoon, sillä ”toisen roska on toisen aarre”. Jokainen käytettynä ostettu tuote, on yksi uusi tuote vähemmän.

Pysykää siis kuulolla torstai-iltana. Silloin selviää, mitä ollaan keksitty teidän päänmenoksi second hand-tuotteillamme Green Fridayna. <3