Seikkailetko hämilläsi kynttiläviidakossa? Vai oletko tullut koskaan ajatelleeksi millaisia eroja eri kynttilöillä on? Millainen on hyvä kynttilä? Miten ja missä kynttilöitä valmistetaan?

Seuraavassa vastaamme viiteen yleisimpään meille esitettyyn kynttiläaiheiseen kysymykseen. Ja lopusta löydät vielä yhden extran!

1. Lyijyä sydänlangassa?

Vaikka tää kuulostaakin vähän hurjalta, niin joissain kynttilöiden sydänlangoissa voi olla lyijyä. Me ollaan tästäkin asiasta tarkkana kuin porkkanat. Siisonilla myytävien kynttilöiden sydänlangoissa ei ole lyijyä!

Candle Light Storyn kynttilöissä on puinen päresydän ja Kalevantulen ja Hunajakulman kynttilöiden sydänlanka on lyijytöntä.
Candle Light Storyn kynttilöissä on ihanasti rätisevä, tunnelmallinen päresydän.
Candle Light Storyn kynttilöissä on ihanasti rätisevä, tunnelmallinen päresydän.

2. Hajusteet kynttilöissä?

Hajusteet eivät sovi kaikille. Monet saavat migreenin tai muita ikäviä oireita hajusteista. Muista siis että, jos viet kynttilän lahjaksi, niin varmin valinta on hajusteeton kynttilä. Hajustettuja kynttilöitä kannattaa antaa lahjaksi vain heille joiden tiedät pitävän hajusteista!

Kalevantulen kynttilöissä ei käytetä lainkaan hajusteita. Värit on se juttu!

3. Steariini kynttilöissä?

Steariini on yleisimmin kynttilöissä käytetty valmistusaine. Sitä tehdään nauta- ja lammaseläinten rasvasta tai palmuöljystä. Steariini on edullista ja ominaisuuksiltaan hyvin kynttilöihin sopivaa, joten tämän takia sitä on monissa kynttilöissä.

Steariini on eettisestä näkökulmasta ajateltuna huono raaka-aine koska se on usein eläinperäinen. Ja silloin kun steariini on valmistettu vegaanisesti, se tehdään palmuöljystä ja ongelmana on muut eettiset ongelmat.

Palmuöljy on maailman eniten käytetty kasviöljy edullisuutensa vuoksi. Palmuöljyä tuotetaan paljon etenkin Kaakkois-Aasiassa ja sademetsien poltto viljelymaiksi on riistäytynyt käsistä. Alueilla asuvat eläimet joutuvat pakenemaan metsistä (jos ehtivät) ja sademetsien raivaaminen plantaasien tieltä aiheuttaa runsaasti kasvihuonekaasupäästöjä ja tuhoaa myös paikallisten kasvien elinympäristöä.

Palmuöljyplantaasit ovat valtavia.
Palmuöljyplantaasi Thaimaan Nakhon Si Thammaratissa.

Miltei kaikki meidän kynttilät ovat steariinittomia. Kaikki Hunajakulman (mehiläisvaha) ja Candle Light Storyn (soijavaha) kynttilät ovat 100% steariinittomia.

Kalevantulen kynttilöistä valtaosa on steariinittomia eli kynttilät on valmistettu parafiinista. Vain muutamissa Kalevantulen joulukynttilöissä on n.10% steariinia parafiinin lisäksi. Steariinia on kynttilöissä syvemmän värin takia. Parafiinia ei pysty värjäämään niin kirkkaan jouluisen punaiseksi, mutta onneksi jo pieni määrä steariinia auttaa tässä. Toivottavasti steariinille löytyy vielä tulevaisuudessa lisää hyviä vaihtoehtoja.

4. Vegaaniset kynttilät?

Soijavaha on yleisin ja paras vegaaninen kynttilämateriaali. Kaikki Candle Light Storyn kynttilät ovat vegaanisia soijavahakynttilöitä.
Candle Light Story -soijavahakynttilät syntyivät yhden naisen unelmasta luoda käsillä jotain pientä ja kaunista joka kotiin. Kynttilät valmistetaan käsityönä Suomessa. Raaka-aineena 100 % soijavaha.

5. Päänsärky tuoksukynttilöistä?

Päänsärky ja muut oireet tuoksukynttilöistä ovat aina yksilöllisiä reaktioita, joten on vaikea ennustaa kenelle tulee päänsärky ja mistä kynttilöistä/tuoksuista. Etenkin allergiset ja astmaa sairastavat ihmiset saavat helposti reaktioita tuoksukynttilöistä. Tällöin onkin hyvä valita hajusteettomia kynttilöitä.

Mikäli sinulla ei ole pahoja oireita ja haluaisit käyttää tuoksukynttilöitä, niin testaa ainakin mehiläisvahasta valmistetut, tuoksuttomat kynttilät. Useimmille mehiläisvahan mieto ja luontainen tuoksu ei aiheuta mitään oireita. Hunajakulmalta löytyy monia erilaisia mehiläisvahakynttilöitä.

Candle Light Story käyttää kynttilöissään laadukkaita eteerisiä öljyjä (Essentials-sarja, lasiastiassa, ovh. 28,95€) tai ftalaatittomia tuoksuöljyjä (Originals-sarja, metalliastiassa, ovh. 12,95€), jotka sopivat useimmille.

Eteeriset öljyt ovat laadukkaampi (ja hieman arvokkaampi) vaihtoehto. Joillekin saattaa sopia eteeriset öljyt, vaikka muista tuoksuöljyistä olisi tullut oireita. Halvoissa tuoksuöljyissä (ja tuoksukynttilöissä) saattaa olla ftalaattia eli aidon tuoksun sijaan saatatkin vetää keuhkot täyteen mm. muovin pehmittiminä käytettäviä ftalaatteja, joita käytetään synteettisissä hajusteissa pidentämään tuoksun käyttöikää ja estämään sen haihtumista.

Mehiläisvahakynttilät valmistetaan käsityönä Suomessa muottiin valaen.

+1. Millainen kynttilä on paras valinta?

Tämä riippuu paljon omista arvoista sekä siitä mitä asioita haluaa omassa arjessa painottaa.
  • Helpoin ja tärkein muistettava asia kynttiläostoksille on suosia Suomessa valmistettuja kynttilöitä. Muistathan, että pelkästään suomalaisen kuuloinen tuotteen nimi ei tarkoita sitä että tuote on valmistettu Suomessa.
  • Turvallisin ja terveellisin kynttilämateriaali on mehiläisvaha, mutta koska mehiläisvaha on eläinperäinen, niin tämä ei käy vegaaneille. Useat tahot ovat julistaneet mehiläisvahan vähiten savuttavaksi ja luonnonmateriaalina turvallisimmaksi. Muista kuitenkin edellinen kohta ja pidä huoli mehiläisvahakynttiläkaupoilla, että vaha on kotimaista.
  • Seuraavaksi turvallisin ja terveellisin materiaali on soijavaha, toki soijan tuotannon eettisyydestä ja ekologisuudesta ei voi aina mennä takuisiin, mutta materiaalina soijavaha on vegaaninen. Myöskään soijavaha ei savuta niin paljoa kuin muut kynttilämateriaalit.
  • Tuoksukynttilöissä pitää muistaa välttää ftalaattia sisältäviä tuoksuöljyjä. Mikäli asiaa ei mainita, niin tuoksuöljy sisältää ftalaatteja suurella todennäköisyydellä.
  • Kun kutsut vieraita tai laitat kynttilän lahjapakettiin, niin vältä tuoksukynttilöitä. Yhä useammat saavat nykyään oireita tuoksuista.

Haluatko saada tiedon uusista blogeistamme ensimmäisten joukossa? Se käy näppärästi kun liityt uutiskirjeemme tilaajaksi!

Tunnelmallista ja turvallista kynttilänpolttoa! Alta löydät valikoiman kotimaisia kynttilöitä.