Jos olet kiinnostunut eläinten hyvinvoinnista ja arvostat luonnonmateriaaleja, olet tullut oikeaan paikkaan. Merinovilla on fantastinen materiaali, mutta merinolampaiden kasvatuksessa on eettisiä ongelmia. Ei ole kuitenkaan syytä huoleen, sillä merinovillaa on saatavilla myös eettisemmin tuotettuna eli ilman julmaa mulesing-toimenpidettä.

Mikä on merinolammas?

Merinolammas on Espanjasta kotoisin oleva lammasrotu, joka tuottaa vain erittäin pehmeää ja hienoa alusvillaa. Valtaosa maailman merinolampaista asustaa Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Ilmeisesti rotu on syntynyt jalostuksen tuloksena noin 1400-1700 luvuilla.

Merinolampaalla on runsaasti ihoa, ja lampaan iho menee ikäänkuin poimuille (kuvittele monet jenkkakahvat). Runsaamman ihomäärän ansiosta merinolampaasta saa enemmän villaa kuin esimerkiksi suomenlampaasta. Merinovilla on myös ohuempaa ja pidempikuituisempaa kuin ”tavallinen” villa eikä se kutita.

Ihopoimujen takia merinolammas on myös huomattavasti alttiimpi loiseläimille.

Millaista on merinovilla?

Merinovilla on materiaalina miltei täydellinen! Kuvittele villan lämpö ja hengittävyys ilman sitä inhottavaa kutinaa. Merinovilla tuntuu aina kuivalta ja on myös antibakteerinen. Merinovilla ei hiosta eikä tunnu kuumalta, eli kyseessä on todellinen joka sään materiaali.

 • Merinovilla on villalaaduista pehmein, se lämmittää, hengittää, ei hiosta ja imee kosteutta pysyen kuivan sekä lämpimän tuntuisena.
 • Merinovilla on iholle erittäin miellyttävää ja sopii myös esim. atooppiselle iholle.
 • Merinovilla imee huomattavan määrän kosteutta itseensä tuntumatta vielä märältä.

Miten huoltaa ja puhdistaa merinovillaa?

CARE BY ME kashmir kampa

Merinovillan puhdistus onnistuu parhaiten tuulettamalla. Antibakteerisen merinovillan kyky puhdistaa itsensä raittiissa ilmassa vähentää perinteisen pesun tarvetta. Tuuletus poistaa kaikki hajut, kuten savun ja hien. Neulos hyötyy tuuletuksen lisäksi nukkaharjauksesta tähän tarkoitetulla kammalla. Tarvittaessa voit pestä merinovillatuotteen käsin tai pesukoneen enintään 30° C villa/käsinpesuohjelmalla. Pesussa kannattaa käyttää aina erityistä villan pesuun tarkoitettua pesuainetta ja pesutulos on hyvä viimeistellä villanhoitoaineella.

Lisäksi yksi hyvä vanhan ajan keino villan puhdistukseen on pyöräytys puhtaassa pakkaslumessa!

Kun merinovillavaate on tullut elinkaarensa päähän, sen voi kompostoida!

Millainen toimenpide on mulesing?

En halua avata tätä iljettävää toimenpidettä tässä kovin syvällisesti. Lyhyesti kerrottuna mulesing on kirurginen toimenpide, joka tehdään merinolampaille yleensä ilman mitään kivunlievitystä tai puudutusta.

Loiseläinten pesiytymisen ehkäisemiseksi nuorille (alle vuoden ikäisille) lampaille tehdään mulesing-toimenpide, jossa peräaukon ympäriltä leikataan ihoa pois. Tästä syntyvän arpikudoksen sanotaan vähentävän loiskärpästen munimista ja kärpäsentoukkien aiheuttamaa kivuliasta myiaasi-sairautta.

Usein merinokaritsan häntä typistetään mulesing-toimenpiteen yhteydessä.

Onneksi on olemassa vaihtoehtoja loiseläinten ehkäisyyn ilman tällaista toimenpidettä, mutta nämä aiheuttavat lampaankasvattajille lisäkustannuksia, joten tästä syystä mulesing-vapaa merinovilla on hieman arvokkaampaa.

Mulesing-vapaa merinovilla pähkinänkuoressa

Merinovillapanta, 100% mulesing-vapaa ja kotimainen
 • Merinovilla on laadukas ja pitkäikäinen luonnonkuitu
 • Antibakteerinen merinovilla on helpointa puhdistaa tuulettamalla
 • Valitse aina mulesing-vapaa merinovilla, niin varmistut siitä että lampaille ei tehdä kivuliasta mulesing-toimenpidettä
 • Merinovilla ei kutita, kuten tavallinen villa
 • Voit pestä merinovillan käsin tai villa/käsinpesuohjelmalla
 • Merinovilla on miellyttävä ihoa vasten ja lämmittää ihanasti
 • Merinovilla ei hiosta eikä tunnu kostealta
 • Merinovilla on tavallista villaa ohuempaa ja pehmeämpää

Suomessa valmistetusta mulesing-vapaasta neuloksesta merinovillatuotteet meille valmistaa tuttu ja luotettava yhteistyökumppani Jääkarhumaa. Merinolampaat, joista merinovilla tuotteisiimme tulee, kasvavat Argentiinassa ja Uruguayssa.

Kaikki meillä myynnissä olevat Jääkarhumaan ompelimon valmistamat tuotteet löydät täältä.

Alta löydät merinovillatuotteemme sekä merinovillan hoitoon suosittelemamme tuotteet.