Kestosuodatinpussin tuotekehitys

Ensimmäiseksi pitää tehdä tunnustus. Kestosuodatinpussi tuntui hassulta ajatukselta, koska ajattelin että kertakäyttöinen suodatinpussi maatuu biojätteen mukana ja on täten melko ekologinen tuote itsekin, vaikka kertakäyttöinen onkin. Ollaan pyöritelty kestosuodatinpussi-ajatusta siis ennenkin Siisonin oikean ompelijan (Jääkarhumaan ”Maikku” eli Marianne) kanssa. Silloin päätettiin jättää kestosuodatinpussit valmistamatta, kun olimme siinä uskossa, että kyseessä ei ole kovin iso ekoteko.

Kertakäyttöinen suodatinpussi lentää roskiin joka käyttökerran jälkeen ja saattaa sisältää lyijyä.

Onneksemme saimme oppia tästä[kin] asiasta lisää kun MTV uutisoi suodatinpussien sisältämistä raja-arvot ylittävistä lyijyjäämistä. Ruotsalainen kuluttajalehti oli tutkinut 14 eri valmistajien suodatinpussia. Näistä 9 ylitti sallitun raja-arvon ja vain yhdestä ei havaittu lyijyjäämiä. Tän tutkimuksen lukeminen oli se niin sanottu ”viimeinen niitti” ja tartuin puhelimeen. Tässä saatte pienen näytteen myös siitä, millä vauhdilla me tehdään asioita kun innostutaan… 🙂

Marianne vastasi puhelimeen ja taustalta kuului vieno ompelukoneen hurina. Niin kuin miltei aina, kun soitellaan. Muutaman minuutin puhelun aikana:

  • Kerroin kestosuodatinpusseista ja intoilin siitä kuinka kauniilta luonnonmateriaalista, pellavasta, valmistettu pussi näyttäisi.
  • Hehkutin kuinka mahtava lahjaidea kestosuodatinpussi olisi paikallisesti paahdetun Tampereen Paahtimon artesaanikahvin tai Poikain Parhaat makukahvien kanssa, joita meidän lähiruokamyymälästä löytyy.
  • Puhuin suodatinpussien lyijypitoisuudesta ja mietin mitä se voi tehdä ihmiselle sekä luonnolle maatuessaan.
  • Selitin kuinka kestosuodatinpussin avulla säästää rahaa kun ei tarvitse ostaa suodatinpusseja kaupasta!
  • Ja fiilistelin kuinka hienoa olisi ettei menisi enää hermot kun suodatinpussit ovat loppu, koska ne eivät enää koskaan voisi loppua, kun kodista löytyy kestosuodatinpussi.

Sitten puhelimestani kuului kilahdus kuvaviestin merkiksi ja Marianne kysyi, että oisko tollanen hyvä…

No hyvähän se oli! Mutta ei täydellinen. Ensimmäiseen puhelun aikana valmistettuun prototyyppiin lisättiin vielä kätevä ripustuslenkki, josta suodatinpussin voi ripustaa kuivumaan, sekä Jääkarhumaan kaunis tuotemerkki somisteeksi. Ja vaihdettiin lankojen väri kauniimmin pellavaisen suodatinpussin kanssa sointuvaksi.

Kestosuodatinpussi on myrkytön ja ekologinen vaihtoehto kertakäyttöiselle suodatinpussille, joista useimmat sisältävät lyijyä.

Kestosuodatinpussin käyttö

Kestosuodatinpussin käyttö ei eroa paljoa kertakäyttöisen suodatinpussin käytöstä. Ennen ensimmäistä käyttökertaa suodatinpussi tulee keittää.

Jokaisen käyttökerran jälkeen käytetyt kahvinpurut kaadetaan biojätteeseen ja huuhdellaan kestosuodatinpussi lämpimällä vedellä. Pesun jälkeen Jääkarhumaan kestosuodatinpussin voi ripustaa kuivumaan ripustuslenkistä. Kylmällä vedellä kahvin rasva ei irtoa, joten muista käyttää lämmintä vettä huuhteluun!

Perusteellisempi kestosuodatinpussin pesu on hyvä tehdä kuten käyttöönottopesu eli kiehauttamalla kattilassa. Mikäli kestosuodatinpussi on päivittäisessä käytössä, niin kiehautus on hyvä tehdä noin viikottain. Pesuainejäämien takia kestosuodatinpussin pesussa ei ole suositeltavaa käyttää mitään pesuaineita. Halutessasi voit laittaa kattilaan pienen määrän ruokasoodaa, tämä tehostaa pesutulosta luonnollisesti ja turvallisesti. HUOM! Huuhtele kestosuodatinpussi huolellisesti mikäli käytät ruokasoodaa, jotta kahviin ei tule sivumakua soodasta!

Jääkarhumaa kestosuodatinpussi sopii yleisimpään 1×4 kokoon.

Kestosuodatinpussi kestää oikein huollettuna käytössä useita vuosia ja maksaa itsensä takaisin!

Kestosuodatinpussin ei tarvitse kuivua kokonaan käyttökertojen välissä. Eli mikäli kahvihammasta kolottaa jo ennen kun kankainen suodatinpussi on kuivunut, niin se ei menoa haittaa. 100 % pellavasta valmistettu suodatinpussi on valmis tositoimiin kosteanakin.

Paras oivallus kestosuodatinpussin käytössä on kuitenkin ollut se, että kahvi maistuu jopa paremmalta ja pehmeämmältä kuin kertakäyttöisen suodatinpussin läpi keitettynä! Pellavainen suodatinpussi on kestotuote ja ekologinen vaihtoehto, joka on laadukkaampi kuin kertakäyttöinen edeltäjänsä!

Nautinnollisia ja ekologisia kahvihetkiä toivottaen

Päivi