Pannukakku on vanhan ajan nopea ja helppo herkku, josta riittää monelle herkuttelijalle. Mutta ensin tunnustus: en tykännyt lapsena ollenkaan pannukakusta. Oisin halunnut lettuja. Ja mummo teki aina pannukakkua. Sitä en osaa sanoa että onko mun maku muuttunut iän myötä vai onko ”maailman paras pannukakku” mullistanut mun pannukakkumaailman.
Reseptien säntillinen noudattaminen taitaa olla mielestäni vähän tylsää, ainakin huomaan varioivani joka kerta keittiössä. Pyrin myös tasapainoilemaan ruoan kotimaisuuden, ekologisuuden ja terveellisyyden kanssa.
Tällä kertaa pannukakkureseptini oli tällainen (alkuperäisenä inspiraationa toimi Kotikokista bongattu maailman paras pannukakku).

Pannukakkuun tarvittiin näiden lisäksi vain kookosöljyä, leivinjauhetta, maitoa ja vaniljajauhetta.
Raaka-aineet
4 dl Riihipuoti luomu vehnäjauhoja
1 dl Puhdistamo kookossokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl Puhdistamo guerande-merisuolaa
0,5 tl vaniljajauhetta
8 dl maitoa
2 Hornan vapaan kananmunaa
70 g sulatettua kookosöljyä
Valmistus
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen (kiertoilma 200 astetta).
Sekoita maito, munat ja rasva keskenään. Sekoita toisessa astiassa kuivat aineet keskenään.

PS. Etenkin tämä Tupperwaren vispilä on loistava jauhojen sekoittamiseen. Takuulla paakuton jauhoseos! Kuva: Tupperware.fi, koska oma on nyt likaisena tiskialtaassa 😉
Yhdistä aineet, sekoita tasaiseksi ja kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Pannukakku pääsi uuniin.
Paista pannukakkua uunissa 20-30 minuuttia (uunista riippuen). Itse paistoin kiertoilmalla 200 asteessa 25 minuuttia ja vähän vähempikin olisi riittänyt. Jäähdyttele hetki ja leikkaa pannukakku paloiksi. Herkuttele.
Tarjoiluehdotus: Tampereella valmistettua Poikain Parhaat lakkahilloa ja Nokialla paahdettua Tampereen paahtimon Classic-kahvia. Toimii varmasti myös muiden Poikain Parhaat hillojen kanssa, ei muuta ku valkkaan oma lemppari marjahillo. Kaikki tehty suomalaisista marjoista! Pannukakku on myös maukasta retkievästä, pakkaa mukaan ja lähde nauttimaan luontoon!

Prosessin paras hetki, eli pannukakusta nauttiminen käynnistymässä.
Muokkausvinkit
Ja kuten alussa kerroin, niin rakastan muokkailla reseptejä. Tässä muutamia ideoita reseptin muokkaamiseen.
Jos haluat käyttää mahdollisimman paljon kotimaisia tuotteita:
- käytä makeutuksena kotimaista hunajaa
- pidä huoli että maito, jauhot ja munat ovat kotimaisia
- valitse rasvaksi esim. suomalainen voi tai rypsiöljy
Jos haluat maidottoman version:
- käytä maitona haluamaasi kasvipohjaista maitojuomaa.
Jos haluat gluteenittoman version:
- käytä vehnäjauhojen tilalla gluteenitonta jauhoseosta (voi olla tarpeen lisätä yksi kananmuna paremman rakenteen vuoksi)
Jos haluat kevyemmän version:
- puolita makeutuksen ja rasvan määrä tai vaihda makeutus esimerkiksi kalorittomaan erytritoliin
Itse ajattelin kokeilla seuraavalla kerralla näin:
- vehnäjauhojen tilalle Riihipuodin luomu lettu- ja vohvelijauhoja, sillä niistä tulee tajuttoman hyviä lettuja. Nyt kotoa ei löytynyt lettujauhoja, joten sen vuoksi mentiin pelkillä vehnäjauhoilla. Riihipuodin lettu- ja vohvelijauhoseoksessa on ohraa ja vehnää oikeassa suhteessa ja erikarkeuksina.
- Makeutuksena kokeilen seuraavalla kerralla kotimaista Hunajakulman hunajaa, jonka ajattelin pehmentää mikrossa rasvan kanssa juoksevaksi.
Ja sitä seuraavien kertojen haaveet:
- jauhoiksi Riihipuodin speltjauhoja tai kaurajauhoja.
- makeutukseksi uusi Hunajakulman maitohorsmahunaja, joka on rakenteeltaan jo valmiiksi hieman tavallista hunajaa juoksevampaa ja maku on hedelmäisempi. Myös Ponkalan maustetuilla hunajilla olisi hauska kokeilla leivontaa!
Laadukkaita raaka-aineita ja iloa keittiöösi toivottaen
Päivi