Me ollaan Riitan kanssa käyty ahkerasti luovuttamassa verta yhdessä jo monta vuotta. Mulla on nyt takana 19 luovutuskertaa ja Riitalla 21. Vitsit, vähän harmittaa kun se on päässyt mun ohi. 😉 Tänään me taas oltiin tuttuun tapaan Nokian Kerholassa verenluovutuksessa ja Veripalvelun henkilökunta kysyi kuulutaanko me johonkin VeriRyhmään? Me oltiin ihan että mikä ihmeen VeriRyhmä? Ja ei kuuluttu vielä silloin, mutta nyt kuulutaan.

Kun saatiin terveydentilakyselyt täytettyä niin tutustuttiin pöydällä olleisiin VeriRyhmä-esitteisiin ja päätettiin perustaa oma VeriRyhmä! Mietittiin siinä hetki ennen luovutusta ensin omia luovuttaja-kavereita, joita pyydetään mukaan ryhmään. Sitten alettiin miettiin että koska me ollaan vähän yhteisöllisiä niin me pyydetään kaikki mukaan meidän VeriRyhmään! Luovutuksen jälkeen, kahvittelun lomassa, väsäsin äkkiä netin kautta meille oman VeriRyhmän joka on tietenkin nimeltään Siison.

PS. Nokian SPR:n porukka oli taas hoitanut mahtavasti kahvit, sämpylät ja muut herkut tarjolle. Satu kumppaneineen tekee mahtavaa duunia myöskin Pirkkalaistorin laidalla.

Siisonin oma VeriRyhmä.

Siison-VeriRyhmä, eli mä ja Riitta, oltiin tällä kertaa eri puolilla Kerholan salia. Usein verenluovutus onnistuu vierekkäisiltä penkeiltä niin voi höpötellä samalla.

Mikä ihme on VeriRyhmä?

VeriRyhmä on sellainen leikkimielinen kisailu, jonka avulla voi kannustaa läheisiään tulemaan mukaan luovutustalkoisiin. VeriRyhmään kuuluvat luovuttajat kerryttävät luovutuskertoja omalle VeriRyhmälleen. VeriRyhmään kuuluminen ei oo sen vaikeampaa kun luovutuspaikalla vastaa kysymykseen ”Kuulutko johonkin VeriRyhmään?”-kysymykseen oman VeriRyhmänsä nimen, eli suosittelen sanomaan siinä kohtaa Siison. 😉 Vuosittain kunkin VeriRyhmän luovutuskerrat lasketaan yhteen ja vähintään 10 verenluovutuksesta VeriRyhmä saa Veripalvelun kunniakirjan ja nimen palkittujen VeriRyhmien listalle. Vähintään 20 luovutuksesta saa hopeisen, 30 luovutuksesta kultaisen ja 50 luovutuksesta platinaisen kunniakirjan. Välillä VeriRyhmille on myös muita kisoja ja arpajaisia, mutta tärkeintä tässä touhussa on auttaminen. <3

Miksi luovuttaa verta?

Verenluovutukseen on monia eri syitä ja itsellä painaa suurimpana vaakakupissa ihmishenkien pelastaminen. Uskon että sullakin on joku tuttu joka on joskus tarvinnut tai tarvitsee just nyt verta. Verivalmisteita tarvitaan esimerkiksi leikkauspotilaiden, onnettomuusuhrien, syöpää sairastavien ja keskoslasten hoitoon.

Tietenkin tämä on myös eräänlaista kierrätystä, kun antaa pois sellaista mitä ei itse tarvi. 😉 Verenluovutuksesta on myös paljon erilaisia terveyshyötyjä joita on listattu mm. tässä maikkarin jutussa.

Joka arkipäivä tarvitaan vähintään 800 verenluovuttajaa Suomen sairaaloiden tarpeisiin. Suomessa on tähän saakka riittänyt verenluovuttajia hyvin, mutta uusia verenluovuttajia tarvitaan kuitenkin jatkuvasti, koska osa luovuttajista joutuu lopettamaan verenluovutuksen iän tai sairauden takia.

Liity siis mukaan meidän Siison-VeriRyhmään ja kun käyt luovuttamassa verta niin muista mainita kuuluvasi meihin! Ois myös kiva jos laittaisit someen luovuttamisestasi niin joku muukin muistaisi mennä! Jos tägäät meidät julkaisuun niin huomataan se kans ja laitetaan jakoon.

Terkuin: Luovuttaja, Päivi

Lähteet: veripalvelu.fi