Maaliskuussa somessa osuu silmiin hieman enemmän muovinvastaista keskustelua, koska on keksitty Muoviton maaliskuu. Ja hyvä että on keksitty. Tärkeä asia, joka olisi hyvä huomioida joka päivä. Luonnossa on valtava määrä roskia, joista suurinosa on muovijätettä. Haluan kehottaa heti aluksi tutustumaan Roska päivässä-liikkeen toimintaan. Meiltä voit hakea maksutta Roska päivässä-liikkeen vapaaehtoisten tekemän miniroskiksen!

Hyvä, paha muovi

Muovilla on kovin paha maine, mutta omasta mielestäni muovi on oikeassa paikassa oiva materiaali. Muovi on kevyt ja kestävä materiaali, ja laadukkaasti valmistettuna toimii vuosikymmeniä. Hyviä esimerkkejä kestävistä ja toimivista muovituotteista ovat esimerkiksi Legot ja Tupperware-astiat.

Muovi on parhaimmillaan kestävissä tuotteissa, kuten Lego-palikoissa.

Myös astioissa ja elintarvikepakkauksissa muovia käytetään paljon särkymättömyytensä ja edullisuutensa vuoksi. Tiesithän, että kertakäyttöiseksi tarkoitetut muoviastiat eivät sovellu uudelleenkäytettäväksi elintarvikekäytössä?

Muovi on kevyt ja kestävä materiaali.

Muoviastioilla kuitenkin on melko kyseenalainen maine sillä niistä pelätään liukenevan juomaan ftalaatteja, bisfenoli A:ta sekä muita haitallisia aineita. Tästä syystä meillä myydään esimerkiksi limsat lasipulloissa, koska sellainenkin vaihtoehto löytyy. Poikain parhaat pakkaa juomansa (limonadit, jääteet, glögit ja simat) lasipulloihin.

Tamperelainen Poikain Parhaat pullottaa juomansa lasipulloihin.

EU puuttuu peliin

EU-parlamentti on hyväksynyt esityksen joka kieltää tietyt kertakäyttöiset muovituotteet. Ja hyvä niin. Kiellettäviä kertakäyttöisiä muovituotteita ovat muoviset vanupuikot, aterimet, lautaset, mehupillit, sekoitustikut ja ilmapallotikut. Näiden tuotteiden myyminen on tarkoitus loppua EU:ssa vuodesta 2021 alkaen. Nämä tuotteet valikoituivat ensimmäisiksi kiellettäviksi, koska näille löytyy jo, ja on helppo kehittää lisää korvaavia vaihtoehtoja muista materiaaleista. Itsellä on ollut etsinnässä kivat metalliset kestopillit! Toivottavasti niitä saa kohta meiltä. Vaihtoehtoja on ihanan paljon ja haluamme rauhassa kartoittaa valmistajista meidän mielestä parhaan.

Muovinkierrätys

Muovinkierrätys on ollut suomessa mahdollista jo muutaman vuoden, ja Nokialta muovinkeräyspisteet löytyy tällä hetkellä Harjuniityn K-marketin, Myllyhaan S-marketin, K-Supermarket Löytiksen, Citymarketin ja Prisman parkkipaikoilta.

Tämän vuoden alusta on myös mahdollista saada omaan kotipihaan muovinkeräyspiste, lue tästä lisää Pirkanmaan jätehuollon sivuilta.

Kierrätykseen kelpaavia muovituotteita ovat mm:

 • Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- valmisruokapakkaukset
 • Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
 • Muovipullot, -kanisterit ja -purkit – mieluiten litistettyinä
 • Muovikassit, -pussit ja -kääreet

Ihan kaikkea muovia ei kuitenkaan pidä laittaa astiaan. Tällaista on esimerkiksi PVC-muovi sekä muovista valmistetut käyttötavarat/tuotteet, kuten pulkat ja puutarhatuolit. Myöskään likaisia muovituotteita ei pidä laittaa kierrätykseen.
“Pakkausten tulee olla tyhjiä, puhtaita ja kuivia. Pakkauksissa ei saa olla ruokajäämiä tai muita ainejäämiä. Valuta pakkaukset myös kuiviksi. Hyvin likaisia tai vaikeasti puhdistettavia pakkauksia ei kannata pestä. Jos puhdistukseen tarvitaan lämmintä vettä tai pesuaineita, voi olla ympäristön kannalta parempi laittaa pakkaus sekajätteeseen. Nyrkkisääntönä voi pitää sellaista puhtautta, joka mahdollistaa pakkausjätteen pidempiaikaisen säilytyksen kotona. ” (Rinki 6/2018).

Muoviton maaliskuu, vai elämä?

Miten välttää turhan muovin käyttöä arjessa helposti?

 • Itse pyrin olemaan ostamatta vesipulloja kaupasta ja kuljetan sen sijaan mukana omaa vesipulloa.
 • Myös oma Ecoffee Cup take away-muki kulkee mukana, jotta ei tarvisi ottaa kahvilasta tai huoltoasemalta kertakäyttöistä mukia. Tiesitkö, että pahvimukit pinnoitetaan muovilla?
 • Ruoan tähteet on hyvä pakata uudelleenkäytettävään kannelliseen astiaan, niin säästyy muovikelmu, folio ja muut kertakäyttöiset pakkausmateriaalit.
 • Pumpulipuikoista löytyy maatuvia vaihtoehtoja.
 • Hedelmät ja vihannekset voi ostaa ilman hedelmäpussia tai pakata ne kestopussiin.
 • Kestokassi mukaan kauppareissuille.
 • Lisää vinkkejä löytyy mm. Muoviton Maaliskuu Facebook-sivulta.

Haluaisin myös kuulla mitkä on sun mielestä parhaita keinoja välttää turhaa muovia?

Bambukuidusta valmistettu Ecoffee Cup-kestokuppi soveltuu erinomaisesti kuumille Take away-juomille.