Kaiken ruoanlaiton ydin on mun mielestä laadukkaat, maukkaat ja ravintoarvoiltaan hyvät raaka-aineet. Useimmiten ostoskoriin tulee valittua kotimaisia tuotteita ja etenkin lähiruokaa, koska pidän ajatuksesta että voin mennä vierailulle paikkoihin joissa syömääni ruokaa kasvatetaan ja voin itse jututtaa ruoantuottajia. Suomalaisten pientilojen lihat yllättävät useimmiten myös maullaan ja mureudellaan. Vähän oon ehkä jäävi sanomaan, mutta meillä myynnissä olevat Pinsiöläiset Honkaniemen tilan ylämaankarjan lihat ovat  mureimpia lihoja mitä vastaan on tullut. Tälläkin kertaa mun keittiössä luotettiin Honkaniemen lihaan. Siisonin pakastealtaasta löytyy ainakin tällä hetkellä valmiiksi veisteltyä käristelihaa ylämaankarjan paistista n.500g ja n.1kg pakkauksissa 25€/kg. Ylämaankarjaa kutsutaan myös englanninkielisellä nimellään Highland Cattle ja tuttavallisempi suomennos on haikku. Kirjoittelen loppuun vielä ylämaankarjan ravintoarvoista, mutta mennään ensin suoraan asiaan eli reseptiin.

Ainesosat:

  • 1kg haikun paistikäristettä
  • Sipuli
  • Puoli purkkia hillosipuleita
  • 1 purkki kokonaisia säilykeherkkusieniä
  • 2,5 tl suolaa
  • 10 mustapippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • Pullollinen olutta
  • Vettä

Valmistus:

Ota paistikäristeet sulamaan hyvissä ajoin. Sulamista voit nopeuttaa laittamalla lihapakkauksen kylmään veteen. Pilko sipulit (tai jos laiskottaa, niin osta pakastealtaasta valmiiksi pilkottuja). Ruskista paistikäristeet muutamassa erässä paistinpannulla ja kuullota sipulit.
Laita kaikki ainekset isoon uunipataan ja lisää vettä sen verran että lihat peittyy. Kansi päälle ja pata uuniin 170 asteeseen pariksi tunniksi.

Oiva kaveri käristykselle on pottumuusi. Virtasen Teuvon luomuperunasta tuli tälläkin kertaa maukasta muusia. Challengerit kypsäksi, sitten vähän voita, kermaa, suolaa ja muskottipähkinää joukkoon ja vatkain surisemaan.

Ravintosisältö:

Ylämaankarja on erinomaista pihvilihaa. Luonnollisesta ravinnosta johtuen sen liha on maukasta, lyhytsyistä, vähärasvaista ja väriltään tummanpunaista.

Ylämaankarjan pihvilihan vahva maku ns. riistan maku, syntyy ruokinnan perustumisesta laiduntamiseen ja korsirehuun, sekä pitkästä kasvatusajasta. Ylämaankarjan naudan kasvatuksessa koko ketju, laitumelta lautaselle, keskittyy parhaan mahdollisen laadun ja maun aikaansaamiseen. Eläimen vapaa liikkuminen ja luontainen aktiivisuus  muokkaavat sen omaa rasvakudosta pehmeäksi, parantaen highland cattle – ylämaankarjan naudanlihan makua ja mureutta.

Scottish Agricultural College (yliopistotasoinen maatalousoppilaitos) on tutkinut asiaa ja todennut, että highland cattle naudanlihassa on vähemmän rasvaa ja kolesterolia ja enemmän rautaa ja proteiineja kuin naudanlihassa keskimäärin.

Lähde: www.highlandcattle.fi/lihan-suoramyynti/lihan-ominaisuudet